18/07/2020
Ens trobem al port del Garraf a les 7:45 hores per començar una sortida més, dins del projecte de Foto-Identificació: Balenes i dofins a la costa catalana. En aquesta ocasió a bord de l’Alcyon i ens acompanyen la Mireia, l’Oriol, el Sergi i l’Anna. Com a tripulació de Cetàcea, la Montse i l’Oriol seràn els encarregats del protocol, el Ricard i l’Abel seràn els fotògrafs i l’Anna, la patrona.


La previsió meteorològica és bona i característica d’un dia d’estiu. El mar es manté calmat a les primeres hores i només s’aixecarà vent quan encarem la tornada. Ens dirigim un cop més als canyons submarins del Garraf. Les primeres hores son tranquil·les en quant a navegació, però molt actives en quant a fauna. Trobem aus marines com gavines corses, baldrigues cendroses i els estiuejants ocells de tempesta. També trobem diferents espècies de peix, molt actius a la superfície de l’aigua, fent salts i lluitant per aconseguir aliment, com peixos espassa i diferents túnids. També fa una aparició estel·lar una molt jove tortuga babaua, potser, un dels exemplars més petits que hem pogut observar en el mar. Després de fotografiar-la, arribem a la zona centrals dels canyons. Aquesta zona de gairebé 1500m de fondària fa que tinguerem un albirament únic.

Albirem una Balena amb bec de Cuvier! Aquesta rara espècie de cetaci es una de les més desconegudes del món. Tenen el rècord d’apnea podent estar sense respirar més de 120 minuts (Andrews, R. 2014) i només passen uns quants minuts en superfície descansant després de tornar a capbussar-se, únic moment per fotografiar-los.

Ens sentim molt afortunats de poder observar-lo de ben a prop i poder obtenir unes valuoses imatges i dades sobre la seva abundància, ja que prèviament, dins del projecte, aquesta espècie només va poder ser albirada un cop.

Continuem el nostre rumb sense tenir més sort, en quant a l’albirament de cetacis, però ens sentim molt afortunat d’haver tingut un albirament tant important com el del día d’avui.
