24-03-21
Després de dues setmanes de condicions desfavorables, per fi vam poder tornar a realitzar una sortida de mostreig dels projectes Foto-Identificació: Balenes i dofins al litoral català i Plomes al mar. En aquesta ocasió, ens van acompanyar la Mònica i la Mar, dues apassionades del mar i dels seus habitants. Per part de Cetàcea, hi vam anar en Carlos, que es va encarregar de fer les fotografies per foto-ID i l’Oriol, encarregat de la presa de dades. Com ja és habitual en Fernando ens va acompanyar fent tasques de patró i en aquesta ocasió també ens va acompanyar la Montse.

Comencem el dia amb un transsecte costaner, que ens permetrà navegar la relativament a prop de la costa fins més o menys davant de Vilanova i la Geltrú. Durant aquest trajecte es van repetint episodis d’alimentació conjunta entre túnids i aus marines, sobretot gavines menudes (Larus minutus), que aprofiten la presència de bancs de petits peixos pelàgics per alimentar-se en superfície. Aquesta presència de peix, també és aprofitada per les embarcacions de pesca, que ens trobem al llarg de la sortida.
El mati transcorre de forma tranquil·la pel que fa als cetacis. En el cas de les aus, podem detectar una gran abundància de gavines menudes en zones de poca profunditat, no gaire allunyades de la costa. Al migdia, i ja arribats al canyó de Cubelles, detectem un grup de dofins ratlles (Stenella coeruleoalba), que ens acompanyaran durant una mitja hora llarga. Aquest temps ens permet obtenir dades molt interessants sobre el comportament i la distribució de l’espècie. Després d’aquest albirament, veurem dos grups més de dofins ratllats, que ens fan emocionar amb els seus salts i cabrioles.

