Es fa de dia a Garraf amb un cel ennuvolat que és ben rebut per la tripulació, ja que neutralitza els reflexes de l’aigua, augmentant així la possibilitat d’albirar qualsevol animal marí. La mar està tranquil·la i tant la tripulació com els acompanyants arribem a port puntuals amb les motxilles carregades de il·lusió.
En la sortida d’avui, als patrons Anna i David i la resta de integrants de Cetàcea que aquest cop vàrem tenir el plaer d’embarcar (Montse, Txell, Gonzalo i Laura) es van sumar la Marina, una nena de dotze anys que seria la protagonista humana del dia, i que venia acompanyada dels seus pares Mònica i Joan. També van pujar a bord el Nacho, la Adriana i un càmera de Televisió de Catalunya TV3, el Miquel, que va gravar a la Marina en la seva aventura per l’InfoK del Club Super3.
Després de donar les indicacions pertinents sobre la seguretat al vaixell a càrrec del David, el Gonzalo va procedir a realitzar el briefing de la sortida i vam salpar, deixant enrere el port i el poble de Garraf mentre els nostres ulls inquiets gaudien de la seva espectacular orografia.
Quan passava gairebé una hora des que haviem sortit de port va aparèixer un grup de dofins llistats (Stenella coeruleoalba). Encara que vàrem restar sorpresos, ja que no és normal que ens trobem a aquesta espècie a tan poca distància de la costa, vam iniciar l’apropament fins a la distància legal permesa. El seu comportament també ens va semblar poc usual, ja que aquesta espècie de dofí normalment acostuma a presentar una natació molt ràpida. Però aquell dia estaven senzillament descansant a la superfície, nedant tranquil·lament, per lo qual el veler va reduïr la velocitat. Finalment els bells cetacis van anar apropant-se a l’embarcació: uns quants a proa, altres a estribord i uns altres per babord. Anaven i venien, i fins i tot un individu va adoptar el comportament que hem vist tants cops en orques i en caps d’olla comuns, però poques vegades en llistats: ens guaitava fent el que s’anomena spyhopping (en posició vertical treia només el seu caparró i ens observava).
Després d’estar una estona gaudint de la seva relaxant companyia vam continuar la nostra ruta rumb a la zona dels canons per esperar trobar dofins de Risso (Grampus griseus). Una mica més endavant vam tornar a ensopegar amb el grup de llistats amb la mateixa actitud de descans i vàrem continuar rumb als canons. De sobte el mar va canviar bruscament i va començar a bufar vent. La mar tan arrissada ens portava onades amb escuma que no ens deixava poder albirar amb facilitat, així que els patrons van decidir tornar cap a una zona de confort per a la navegació i pels passatgers i on teníem la possibilitat de trobar dofins mulars (Tursiops truncatus). Encara que no vam arribar a veure’ls, sí vàrem tornar a trobar-nos amb el grup de llistats que seguien disfrutant del seu repòs a la seva llar.
A més de cetacis el mar ens va obsequiar amb la presència de diverses espècies d’aus, entre elles bonics mascarells (Morus bassanus), gavines rialleres (Chroicocephalus ridibundus), gavines capnegres (Larus melanocephalus), gavines d’Audouien (Larus audouini), gavians argentats (Larus michahellis), corbs marins grans (Phalacrocorax carbo), baldrigues balears (Puffinus mauretanicus), i baldrigues mediterrànies (Puffinus yelkouan) fent acrobàcies per aconseguir el seu menjar.
Un peix lluna (Mola mola) va sortir també a veuren’s i ens va delectar amb tres salts impressionants que van deixar el seu cos completament fora de l’aigua. També van aparèixer tonyines (Thunnus thynnus) esquitxant la superfície, i fins i tot un peix volador va decidir formar part de l’espectacle que ens estaven oferint els nostres amfitrions.
La mar és una preciosa capsa de sorpreses on els seus habitants no deixen de fascinar-nos en cada visita que els hi fem. Cada cop que la nostra mirada es troba amb la seva ens atrapen una miqueta més i ens fan veure que el nostre deure és protegir-los i respectar-los. La tornada cap a port va estar protagonitzada pels comentaris emocionats de tots els que vam tenir l’enorme regal de poder veure peixos, aus i dofins al seu habitat, lliures i salvatges.