12/07/2020
Un nou diumenge del mes de Juliol, ens reunim al port del Garraf per iniciar un nou dia dins del projecte de foto-identificació: dofins i balenes al litoral català. El dia promet, onades de poca alçada i poc vent durant gran part del dia, així que ens reunim amb la tripulació al costat de l’Esmeralda, el veler que ens acompanyarà el dia d’avui. La Lola, la Beatriz, el Gonzalo, la Nina, el Tobias, la Isabel i el Diego participen en la sortida com a tripulació externa i de l’equip de l’Associació Cetàcea tenim, l’Oriol com encarregat de protocols, el Jorge de patró de l’Esmeralda, la Sílvia i el Ricard com a fotògrafs.


A la bocana del port ja veiem que les condicions ambientals són perfectes per albirar fauna marina. Comencem el dia observant gavines corses (Larus audouinii) gavians argentats (Larus michaellis) i alguna baldriga cendrosa (Calonectris diomedea) properes a terra, que mengen peix que salta prop de la superfície. Quan portem un parell d’hores, veiem aletes a la distància, tot apareixent per la banda de babord, un grup de dofins llistats (Stenella coeruleoalba) ens sorprenen nedant a poca profunditat. Podem observar algunes cries i juvenils al grup. Tan bon punt tenim les dades necessàries deixem el grup per evitar molestar als animals.

Al cap de pocs minuts tornem a observar un grup nou de dofins llistats que amb els seus salts propers al veler, ens permeten gaudir d’aquests animals en llibertat, ningú els obliga a fer aquests increïbles salts.

Fascinats pels albiraments que hem fet, seguim el rumb del transsecte que ens toca fer el dia d’avui per l’estudi. Proper al migdia, quan ja estem a més profunditat, molt lluny observem unes aletes dorsals de mida grossa. A mesura que ens apropem, confirmem que es tracta d’un grup molt dispers de caps d’olla grisos (Grampus griseus).



El grup de prop de 20 individus, compta amb la presència de cries que neden properes a les seves mares. Mostren molta curiositat pel veler, cosa que ens permet fotografiar les aletes dorsals a la perfecció per poder foto-identificar els individus gràcies a les marques tan visibles que presenta aquesta espècie.
Enfilem rumb a port, amb una mica més de vent, que ens dificulta seguir albirant cetacis. Tot i això un paràsit gros (Stercorarius skua), més baldrigues i un corb marí gros (Phalacrocorax carbo) es deixen veure propers a l’Esmerlada.
Arribem a port, contents del dia que hem pogut viure avui, gràcies a les observacions que hem fet dels diferents grups de dofins.