11-12-13/07/2014
Dia 11, ens trobem al port de Vilanova i la Geltrú a les 18 hores els tres tripulants que han col·laborat en aquesta experiència, en German, en Juan i el seu fill l’Alex, amb els tres membres de de Cetàcea que assistirem a l’esdeveniment, la Montse (etòloga i aficionada a les aus), l’Oriol (biòleg de l’àrea d’investigació) i l’Oscar (patró de iot).
Preparem el veler, un Bavaria de 46 peus (13,99) metres equipat còmodament per a portar a 10 tripulants, ja que té 4 cabines dobles, 2 wc complets, cuina i un ampli menjador. Col·loquem el menjar i la beguda pels 3 dies, repartim les cabines, trinquem l’equipatge i, després d’una xerrada de seguretat a bord, salpem a la zona d’estudi. La idea és sortir a acostumar-nos a la mar, per, a la nit, tornar al port base. Naveguem fins a unes 10 milles de la costa, provant l’embarcació, aprenent com funciona cada cosa i quan es comença a fer fosc ens sembla veure alguna cosa a l’aigua. Efectivament es tracta d’un dofí llistat (Stenella coeruleoalba) que ens delecta amb els seus salts i jocs en un entorn de llum nou per a nosaltres, ja que amb prou feines és visible. Una imatge preciosa d’un animal en llibertat en un dels millors moments del dia. Un cop fosc, decidim posar rumb cap a port i navegar a la llum de la lluna plena que fa encara més especial la tornada. Primeres hores del Cetàcea Experience 2014 espectaculars. Anem a dormir per a llevar-nos el dissabte per a una nova aventura.
Dia 12 a les 07:00, tots dempeus, esmorzem i sense pensar-ho molt, salpem. Els 6 tripulants estem adaptats al 100 % al veler, ningú es mareja, tots gaudim i posem rumb mar endins amb la finalitat de trobar animals i posar a prova les prestacions d’un veler d’aquestes característiques. El viatge comença a motor, però tant bon punt s’aixeca una mixa de vent, comença la vertadera emoció de navegar: anar a vela.
Arribem fins a 25 milles de la costa, sense perdre-la de vista i naveguem pensant en un destí al sud de Catalunya, Cambrils o potser l’Ametlla, tot dependrà del temps i la meteorologia. No albirem cap animal excepte algun salt esporàdic d’alguna tonyina, alguna au marina, sobretot gavines i mascarells, i, per desgràcia, molts plàstics.
Passem a 9 milles d’una plataforma petrolífera situada a prop del Delta de l’Ebre, que ens avisa que no per ràdio que no ens hi apropem més de 0,5 milles. No és la nostra intenció, ja que fa estona que hem posat rumb a Cambrils i el nostre interès no és precisament visitar una plataforma, sinó veure animals i gaudir de la navegació. A la tarda arribem a Cambrils, decidim banyar-nos a prop del port, però un cop fondejada l’embarcació, s’aixequen més de 20 nusos de vent i decidim trucar al C. N. Cambrils, perquè ens donin amarratge de transeünt per a poder passar la nit. Efectivament ens el proporcionen i, després d’una maniobra complicada pel vent, quedem amarrats. Paperassa, pagaments a capitania i visita a la zona del passeig marítim per a prendre una cervesa i comentar tot el que hem viscut durant el dia d’avui. Fem el sopar a bord, col·laborant entre tots i tenim una interessant xerrada sobre temes molt variats però tots ells relacionats amb la conservació del medi ambient i el planeta. A les 00:00 decidim anar a dormir.
Dia 13 a les 07:00, esmorzem i comuniquem a marineria per radio que anem a salpar, per tal de fer la paperassa pertinent. Sortim de la bocana de Cambrils amb un mar espectacular i un sol radiant, res a veure amb la tarda anterior.
Posem rumb a unes 10 milles de la costa per navegar paral·lels amb destí a la zona d’estudi al Garraf. Tots els tripulants realitzen tasques de patronatge en algun moment del viatge, hissar veles, caçar drisses, escotes i guaitar l’horitzó tot cercant animals, preparar el menjar mentre naveguem i moltes coses més que hem procurat ensenyar de la nostra experiència navegant. Els tres aventurers aprenen i s’aficionen a la nàutica. La navegació la realitzem al principi a motor, però ens entra un vent per popa que ens permet arribar en un temps record a la tèrmica de Cubelles a vela! Recollim la gènova i deixem la vela major per pentinar la zona, mentre cuinem amb més seguretat. Mengem i ens disposem a realitzar diferents rumbs amb el veler.
Oscar, el nostre patró oficial de Cetàcea, ja quasi no realitza tasques de navegació, els 3 convidats i els 2 membres de Cetàcea ja saben portar un veler a la perfecció, han sigut bons alumnes en només 2 dies. De sobte ens sorprèn una manta (Mobula mobular) saltant fora l’aigua unes 4 vegades. Tot succeeix molt lluny, però aconseguim fotografiar-la en ple salt.
S’aixeca molt vent, hissem les veles i posem rumb al port base a Vilanova i la Geltrú. A les 18:00 arribem, repostem el gasoil consumit i amarem sense problemes a l’stand del nostre proveïdor Azimut. Recollim el veler i ens acomiadem d’una tripulació excel·lent i que ens confirmen, que, tot i que no s’han albirat animals com altres vegades, s’ho han passat genial i que repetiran sense dubtar-ho.
Per part nostre, donar les gràcies a en Germán, en Juan i l’Alex per compartir aquesta experiència amb nosaltres i a vosaltres lectors per seguir-nos. L’any que ve farem el mateix però una setmana a les illes Balears, estigueu atents…