Projecte Foto-identificació: Balenes i dofins al litoral català
DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE
Es tracta d’un projecte que té per objecte estudiar les comunitats de cetacis presents a les costes del Garraf. La nostra intenció és saber quines espècies de cetacis hi viuen, quins són els hàbitats que ocupen i aprofundir una mica més en les seves relacions i identificació.
Són 8 les espècies de cetacis que estan considerades com a residents del mar Mediterrani: el rorqual comú (Balaenoptera physalus), el catxalot (Physeter macrocephalus), el dofí llistat (Stenella coeruleoalba), el dofí mular (Tursiops truncatus), el dofí comú de musell curt (Delphinus delphis), el cap d’olla gris (Grampus griseus), el cap d’olla negre d’aleta llarga (Globicephala melas) i el zífid de Cuvier (Ziphius cavirostris). Algunes d’elles freqüenten el litoral català durant les seves migracions anuals, o de forma més estable. Amb aquest projecte, ampliem la feina iniciada el 2013 amb el Projecte Rorqual, i se centra en l’estudi de les poblacions de cetacis de les costes del Garraf, centrant-nos en la seva composició, la seva distribució i la seva foto-identificació.
ÀREA D’ESTUDI
L’àrea d’estudi és la mateixa utilitzada en el Projecte Rorqual durant el 2013 i es localitza a la costa del davant de les comarques del Baix Llobregat, el Garraf i el Baix Penedès, en la zona situada entre les poblacions de Castelldefels i Segur de Calafell i a una distància d’entre 5 i 12 milles de la costa, arribant fins a la isòbata dels 1.000 metres de profunditat. L’elecció de l’àrea d’estudi no ha estat a l’atzar, sinó que respon a l’existència d’albiraments documentat de rorquals comuns i altres cetacis durant els últims anys en la zona esmentada.
OBJECTIUS
Diferents espècies de cetacis freqüenten les costes catalanes, i algunes d’elles també han estat albirades a les costes del Garraf. Mitjançant aquest projecte volem aprofundir en el seu estudi, el de les seves poblacions i, amb la col·laboració amb altres entitats, comparar-ho amb altres àrees del litoral. Entre els objectius principals s’hi compten:
- Quina importància té aquesta regió del Mediterrani occidental per a les diferents espècies de cetacis?
- Quina és la seva distribució dins de l’àrea?
- Existeixen zones de cria? Quines són?
- Són exemplar residents d’aquesta zona, o es produeixen migracions amb altres àrees?
- Per últim es vol desenvolupar un catàleg que permeti la foto-identificació individual dels exemplars albirats.
MÈTODES
Es tracta d’un projecte no invasiu que basa el seu funcionament en la presa de dades geogràfiques, ambientals i sobre comportament i composició dels grups de les espècies observades. A més a més, també es prenen fotografies de tots els individus albirats.
Les sortides es realitzen en embarcacions de vela, tot i que la navegació sempre és a motor, seguint les directrius marcades pel Reial Decret 1727/2007, pel que s’estableixen mesures de protecció de cetacis. Hem desenvolupat 5 transectes diferents que ens permeten realitzar un estudi més sistemàtic i complet de l’àrea.
CATÀLEGS DE FOTO-IDENTIFICACIÓ
Durant les sortides d’albiraments realitzades en el marc del projecte hem arribat a albirar fins a 6 espècies diferents de cetacis, des de l’espectacular dofí llistat fins al majestuós rorqual comú. Gràcies a les fotografies realitzades i a la col·laboració d’un grup de voluntaris que ens han ajudat en la valoració i catalogació de les fotografies, hem pogut iniciar el desenvolupament de dos catàlegs de foto-identificació:
Catàleg de foto-identificació del cap d’olla gris
Catàleg de foto-identificació del dofí mular
RESULTATS
En els enllaços següents trobareu informació sobre els resultats de les diferents temporades del projecte:
Informe tècnic 2015 – 2016
L’informe fa un repàs i analitza els resultats obtinguts durant les temporades 2015 i 2016, comparant-los amb les temporades 2013 i 2014 i fent un anàlisi global del Projecte Foto-identificació.
Informe tècnic 2017
L’informe fa un repàs i analitza els resultats obtinguts durant la temporada 2017, comparant-los amb les temporades del 2013 al 2016 i fent un anàlisi global del Projecte Foto-identificació.
Informe tècnic 2018
L’informe fa un repàs i analitza els resultats obtinguts durant la temporada 2018, comparant-los amb les temporades del 2013 al 2017 i fent un anàlisi global del Projecte Foto-identificació.
Informe tècnic 2019
L’informe fa un repàs i analitza els resultats obtinguts en els diferents projectes que es duen a terme des de l’àrea de recerca durant la temporada 2019.
El projecte Foto-Identificació: Balenes i dofins del litoral català, compta amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.